Meruňkové chutney - recept cpt. Cooka
3 dávky:  90 dkg vypeckovaných, oloupaných a nakrájených meruněk, 2.6 šálku přírodního cukru, 45 dkg nadrobno nakrájené cibule, 2.5 šálku bílého vinného octa, 1 šálek nasekaného naloženého zázvoru, 1  pomeranč, 1.5 lžičky soli, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 lžička kayenského pepře, 1/2 lžičky kurkumy, 1 šálek rozpůlených vlašských ořechů
Ve velkém hrnci smíchejte meruňky, cibuli, cukr a vinný ocet. Přimíchejte zázvor, pomerančovou šťávu a nastrouhanou kůru, sůl a koření. Přiveďte k varu, potom plamen stáhněte a nechte pomalu bublat asi hodinu, až směs zkoustne a začne pomalu hnědnout. Často míchejte.
Vřelou vodou vypláchněte půllitrové zavařovací sklenice, osušte je, ale udržte horké. Připravte si i víčka. Do chutney přimíchejte ořechy a nalejte je do sklenic. Hrdlo otřete čistou utěrkou a zavíčkujte je. Ve vodní lázni sterilujte 20 minut a pak dejte vychladnout. Před použitím nechte aspoň měsíc odležet a vyzrát.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka