Meruňky s pomerančem a ořechy - recept cpt. Cooka
5 dávek: 3.5 šálku vypeckovaných a nakrájených meruněk, 1.5 šálku čerstvé pomerančové šťávy, 1/2 pomerančové kůry, 2 lžíce citrónové šťávy, 3.25 šálku krystalového cukru, 1/2 šálku vlašských ořechů nebo pekanových ořechů
Ve středně velkém nerezovém hrnci smícháme zralé (případně i kompotované) meruňky, pomerančovou šťávu, nastrouhanou kůru z půlky pomeranče a citronovou šťávu. Vmícháme cukr. Směs vaříme na mírném ohni za stálého míchání do změknutí a džemové konzistence, asi 20 minut. Přidáme nasekané ořechy a dobře promícháme, potom odstavíme a odstraníme případnou pěnu. Plníme do horkých vodou sterilizovaných sklenic asi půl centimetru od vrchu, několikrát každou sklepneme, abychom se zbavili vzduchových bublin. Zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut ve vodní lázni. Po vychladnutí skladujeme na suchém a tmavém místě až rok. K meruňkám můžeme pro zvýraznění ovocné chuti přidat trochu třešní, borůvek nebo ostružin. Používáme jako džem nebo například na dochucení pečených kuřecích prsíček, případně i na šunkový steak.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka