Květák se zázvorem - recept cpt. Cooka
3 porce:  2  květáky, 2  červené cibule, 2  cibule, 1  čerstvý zázvor, 1 l červeného vinného octa, 1 l bílého vinného octa, 1 l vody, 6 lžic krystalového cukru, 3 lžičky mořské soli, 4 lžíce koriandru, 2 lžíce červeného pepře
Květáky omyjeme, odkrojíme velké košťály odspodu a rozebereme květák na růžičky, větší kousky překrojíme na půlky. Oloupeme oba druhy cibule a nakrájíme je na kolečka.
Postavíme si větší hrnec na plotnu, odměříme studenou vodu a přidáváme postupně červený a bílý ocet. Přidáme sůl, cukr a koriandrová semínka a přivedeme k varu. Vaříme asi jen 5 minut na mírném ohni, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Ochutnáme nálev, pokud se zdá příliš kyselý, rozředíme ho vodou, případně dochutíme cukrem. Mezitím do velkých vymytých a sterilovaných sklenic se širokým hrdlem dáme kousky na kolečka nakrájeného, oloupaného zázvoru, pár koleček obou cibulí a květák. Asi v polovině opět proložíme zázvorem a cibulemi. Doplníme květák až k okraji, opět přidáme kousek zázvoru, cibule a vložíme kuličky červeného pepře. Zalijeme horkým nálevem a pevně uzavřeme. Takto naplníme všechny sklenice.
Do velkého hrnce dáme vodu, vložíme pevně uzavřené sklenice a sterilujeme při 80°C asi 10 - 15 minut, podle toho jak chcete mít květáky křupavé anebo více měkké. Poté sklenice vyjmeme, hrnec naplníme vlažnou vodou a postupně je opatrně začneme zchlazovat další studenou vodou, vždy ponechte sklenice chvilku v lázni. Zchlazujte velmi opatrně, sklenice jsou velmi horké a prudké zchlazení studenou vodou může způsobit okamžité prasknutí sklenice.
Ke konzumaci je nakládaný květák připraven okamžitě anebo pro intenzivnější chuť je dobré nechat ještě zeleninu rozležet. Nálev je pak velmi pikantní. Podávejte studené z ledničky. Pokud nespotřebujete sklenici celou najednou, uchovávejte v ledničce.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka