Neapolské těsto na pizzu - recept cpt. Cooka
2 kusy:  3.55 dl teplé vody, 1/4 lžičky čerstvých kvasnic, 45.5 dkg hladké mouky dvounulky, 1.1 dkg soli
Přípravu tohoto měkkého a pružného těsta plánujte dopředu, vyžaduje dvě pomalá kynutí a bude trvat nejméně 16, ale klidně až 48 hodin od začátku do konce. Nejlépe je začít v ranních hodinách jednoho dne a připravit pizzu na večeři dne následujícího, s prvním kynutím při pokojové teplotě a druhým v chladničce.
Do hnětací mísy nalejte vodu, vmíchejte do ní droždí a metlou smíchejte se čtvrtinou mouky. Nechte hodinu stát. V samostatné misce smíchejte zbývající mouku a sůl. Mísu s droždím připevněte do robotu a s hnětacím pádlem spusťte na nejnižší rychlost, pomalu po částech (čtvrt šálku) přidávejte směs mouky se solí, dokud není vše použito. Míchejte asi 2 minuty po každém přidání mouky. Pádlo nahraďte hnětacím hákem a těsto po dobu 3 minut hněťte na nejnižší rychlost. Zvyšte rychlost na střední a pokračujte 10 minut, dokud těsto není hladké, pružné, a neodlepuje se od stěn nádoby. Mísu zakryjte fólií a nechte kynout 8 až 10 hodin při pokojové teplotě nebo až 24 hodin v chladničce.
Těsto vylejte na pomoučený vál, rozkrojte na 2 stejné části. Posypte každý kus moukou. Pokud je vaše těsto řídké, použijte při tvarování koule větší množství mouky. Každý kus vytvarujte do koule. Pracujte tak, že ho oběma dlaněmi proti sobě stlačujete dolů dovnitř a současně pootáčíte proti směru hodinových ručiček.
Těsto položte pomoučený povrch a opět zakryjte fólií. Nechte kynout 6 až 8 hodin při pokojové teplotě nebo až 24 hodin v chladničce, mělo by zdvojnásobit svůj objem. Jedná se o měkké těsto, které má při kynutí tendenci se roztahovat do šířky, vypadá jaho hodně zploštělý balón. (V této chvíli ho můžete zmrazit. A až ho budete potřebovat, rozmrazte přes noc v chladničce.) Chlazené těsto nechejte před pečením dojít hodinu při pokojové teplotě.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka