Fenyklová polévka s fazolemi, tymiánem a chorizem - recept cpt. Cooka
6 porcí: 25 dkg bílých fazolí, 1 lžíce slunečnicového oleje nebo olivového, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 salátový fenykl, 2 lžičky fenyklu, 1 lžíce zelené petrželky, 2 lžičky tymiánu, sůl, mletý pepř, 10 dkg choriza
Fazole namočíme přes noc ve studené vodě, před vařením ji slijeme a propláchneme je. Větší hrnec dejte na střední oheň, na olej přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte 2 minuty. Potom se přidá drcený česnek, nahrubo nakrájený očistěný fenykl, fenyklová semínka, sekaná petrželka a polovina tymiánu a nechá se 3-5 minut změknout. Vše se zasype fazolemi, promíchá a zalije vodou. Přiveďte k varu a pomalu vařte 40 minut nebo až budou fazole měkké, občas promíchejte. Pak sundejte ze sporáku a nechte trochu zchládnout, osolte a opepřete. V mixéru nebo food procesoru zpracujte krátce, na hrubé pyré. Dochuťte a znovu prohřejte.
Mezitím v malé nepřilnavé pánvičce opražte 2-3 minuty do křupava chorizo nakrájené na malé kostičky. Přebytečného tuku se zbavíte přemístěním osmažené klobásky na papírový ubrousek. Polévku nalévejte do misek, do každé přidejte trochu choriza a dozdobte lístky čerstvého tymiánu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka