La glôre a talhioun - recept cpt. Cooka
Piemontské zapečené brambory
4 porce:  1 kg brambor, 1/4 l mléka, 1  cibule, sůl, bobkový list
Glore a talhioun (někdy psáno jako talhiun) je pokrm typický pro piemonteskou kuchyni, zejména pro údolí Chisone v provincii Turín. Říká se, že jako se u nás pekl na vesnici chléb společně, také tam se scházeli se svými bramborami v jednom stavení, kde se rozpálila větší pec. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Totéž provedete s cibulí. Do vymazané zapékací mísy kladete střídavě vrstvy brambor a cibule, trochu osolíte, případně i opepříte. Poslední vrstvou jsou brambory. Vše se zaleje mlékem (může být i trochu smetany) a zapeče asi 40 minut při teplotě 180 °C. Povrch musí být zlatý. Podává se dnes jako příloha k dušeným masům nebo pečením.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka