Dort plněný čekankou a salsiccou - recept cpt. Cooka
Torta farcita di cicoria e salsiccia
6 porcí:
na těsto: 50 dkg hladké mouky 00, 1.25 dl extra virgin olivového oleje (plus něco na plech), 1.6 dl vody, 5 g soli,
náplň: 30 dkg čekankových puků, 15 dkg klobásky salsiccia, 1/2 sklenky bílého vína, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, 5 g feferonek, 4 lžíce extra virgin olivového oleje, sůl
Těsto: v míse kuchyňského robotu smíchejte vlažnou vodu a sůl, dokud se sůl nerozpustí. Přidejte mouku a hákem dobře promíchejte. Přiijte olej a míchejte, dokud nezískáte homogenní, hladké a kompaktní těsto. Vytvořte z něj kouli, zabalte do fólie a nechte v chladničce aspoň hodinu.
Náplň: Očistěte čekanku a opláchněte 2-3x studenou vodou. Dejte ji do slané vody, potom lehce vymačkejte. Na pánvi osmažte v oleji česnek s chilli papričkou, zbavenou semínek a nakrájenou na kroužky. Přidejte čekanku, dobře vymačkanou, a naběračku vody, přikryjte a nechte rozdusit nejméně půl hodiny. Pak sundejte pokličku a nechte odpařit zbylou tekutinu. Mezitím odstraňte z čerstvé klobásky střívko a rozmačkejte ji v míse, přilejte víno a rukama směs prohněťte. Přeneste klobásu a bobkový list na pánev, dejte na střední plamen a nechte za míchání zhnědnout. Přidejte klobáskovou směs k čekance, podle chuti osolte a pár minut na ohni prohřejte. Vypněte a nechte vše vychladnout.
Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Čtvercový plech dnem vzhůru otiskněte na těsto a vyřízněte z něj dva stejné čtverce. Plech samotný vymažte olejem. Dno vyložte těstem, na něj přijde náplň, tu urovnejte lžící, ale pár cm od okrajů nechte prázdné. Uzavřete dort druhým plátem těsta, okraje prsty dobře stlačte k sobě a kolem dokola smotejte na způsob lana. Pečte na 175 °C asi 35 minut, hotové nechte 10 minut dojít a zchládnout. Vyklopte, nakrájejte na plátky a podávejte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka