Zapečené těstoviny s čekankou a fenyklem - recept cpt. Cooka
Sedani al forno con radicchio finocchio e scamorza
10 porcí: 80 dkg těstovin sedani, 20 dkg červené čekanky, 2 salátové fenykly, 25 dkg tvrdého sýra scamorza affumicata, 6 dl mléka, 3 dkg hladké mouky, 2 šalotky, muškátový oříšek, 2 lžíce extra virgin olivového oleje, sůl, mletý pepř
Očistěte čekanku a nakrájejte na proužky. Odstraňte vnější listy z fenyklu, opláchněte a nakrájejte na plátky. Povařte ho krátce v mírně osolené vřící vodě, pak zceďte a dejte stranou, vodu uchovejte. Připravte bešamel: promíchejte v kastrolu mouku s trouchou studeného mléka, přidejte zbývající mléko, strouhaný muškátový oříšek a špetku soli, a vařte na mírném ohni, dobře míchejte, až lehce zhoustne. Vypněte ho a nechte vychladnout.
Těstoviny sedani uvařte ve vodě po fenyklu al dente. Mezitím nakrájejte šalotky a smažte je v pánvi na oleji. Přidejte čekanku a nechte ji asi deset minut změknout. Osolte a opepřete.
Ke zcezeným těstovinám přidejte čekanku, fenykl, omáčku a na kostky nakrájený uzený Scamorza sýr, vše promíchejte. Přeneste směs do zapékací mísy, vymazané olejem, a pečte na 180 °C po dobu asi 15 minut, dozlatova.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka