Gratinované dýňové noky s pórkem a alpským sýrem - recept cpt. Cooka
Gnocchi di zucca gratinati con crema di porri
10 porcí:
noky: 1 kg žlutých brambor, 80 dkg tykve, 25 dkg hladké mouky, 2 vejce, sůl,
krém: 60 dkg pórku, 10 dkg tvrdého sýra formaggio d'Alpe, několik snítek tymiánu, zeleninový vývar, extra virgin olivový olej, sůl,
na zapečení: 5 dkg tvrdého sýra, máslo
Noky: očistěte brambory a uvařte vcelku v mírně osolené vodě. Očistěnou a oloupanou dýni nakrájejte na kusy a uvařte na páře. Jakmile jsou brambory hotové, oloupejte je a ještě horké propasírujte do mísy. Přidejte k nim pyré z dýně, promíchejte, přidejte mouku, vejce a špetku soli a dobře promíchejte všechny ingredience, dokud nezískáte homogenní těsto. Přeneste těsto na pracovní plochu, posypejte moukou a vyválejte dlouhé válečky o průměru asi 2,5 cm. Stěrkou nakrájejte na 1,5 cm kousky.
Krém: očistěte pórek, nakrájejte jej na kousky a přeneste je do hrnce s několika snítkami tymiánu, olejem a naběračkou vývaru. Povařte, dokud není pórek měkký, pak rozmíchejte na krém. V případě potřeby přidejte další kapku vývaru, dokud nedostanete konzistenci hladké omáčky. Přisolte a nechte vychladnout. Část sýra nastrouhejte nahrubo, přidejte do krému a dobře promíchejte.
Do důkladně vymazaných jednoporcových misek rozložte noky, zalejte omáčkou a posypejte strouhaným sýrem. Pečte na 175 °C asi 18-20 minut, nebo dokud nebude povrch hodně zlatý. Vypněte troubu, nechte několik minut vychladnout a pak podávejte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka