Gratinovaná čekanka v šunce - recept cpt. Cooka
6 porcí: 6 plátků šunky, 6 bílých čekankových puků, 5 dl mléka, 5 dkg másla, 4 dkg gruyèru, 5 dkg hladké mouky, muškátový oříšek, 1 lžička moučkového cukru, sůl, mletý pepř
Vyřízněte tvrdou základnu čekanky a poté je vložte do pánve na smažení, zasypte cukrem a zalijte vodou. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte po dobu 20 minut. Dobře je oceďte. Předehřejte troubu na 210 °C. Máslo rozpusťte v hrnci. Nasypte najednou mouku a vařte 2 minuty při míchání. Sundejte hrnec ze sporáku a zalijte mlékem. Vraťte jej na nízkou teplotu a vařte, dokud bešamel nezhoustne. Přidejte strouhaný sýr a muškátový oříšek, sůl a pepř. Promíchejte. Zabalte čekanky do plátků šunky a vložte je do nádoby na zapékání. Zalijte bešamelovou omáčkou a pečte 15 minut. Servíruje se přímo z trouby třeba s petrželkovými brambory.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka