Piemontská vejce - recept cpt. Cooka
1 porce: 6 dkg rýže, 5 dkg žampiónů, 1 vejce, vývar, máslo, sůl, mletý bílý pepř, 1 lžíce smetany, 2.5 dkg tvrdého sýra
Rýže se uvaří v hovězím nebo slepičím vývaru tak, aby zůstala sypká. Žampióny nebo hlavičky bílých lanýžů se nakrájejí na plátky, podusí se na másle, osolí, opepří bílým pepřem, zalijí smetanou, krátce podusí a promíchají s připravenou rýží. Rýže se naplní do kulaté, máslem vymazané zapékací misky, uprostřed se vyhloubí jamka, do které se vyklepne celé vajíčko. Vše (kromě žloutku) se posype strouhaným sýrem, pokape máslem a nechá v horké troubě rychle zapéci (bílek mírně ztuhne, žloutek by měl zůstat tekutý).
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka