Kukuřičný chléb gratinovaný se zeleninou a comté - recept cpt. Cooka
6 porcí: 2 vejce, 2.5 dl kyselého mléka, 12 dkg másla, 15 dkg kukuřičné mouky, 15 dkg hladké mouky, 8 dkg moučkového cukru, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 10 g másla na vymazání,
na gratin: 6 cibulí, 6 mrkví, 15 dkg tvrdého sýra comté, 2 lžíce moučkového cukru, olivový olej, sůl, mletý pepř, tymián
Připravte si kukuřičný chleba: promíchejte máslo s cukrem, přidejte vejce, kyselé mléko a metlou vyšlehejte. Smíchejte mouku, krupici a prášek do pečiva, osolte a opepřete. Přidejte vejce a dobře promíchejte. Předehřejte troubu na 180 °C. Máslem vytřete gratinovací mísu. Nalijte do ní směs a pečte po dobu 35 minut.
Oloupejte zeleninu, jemně nakrájejte cibuli i mrkev na nudličky. Osmahněte ji ve velké pánvi s trochou oleje, soli a pepře. Míchejte často 10 minut, pak přidejte cukr, tymián a pokračujte ve vaření po dobu 5 minut. Potřete zeleninou upečený kukuřičný chléb, posypte strouhaným sýrem comté a pečte 5 minut pod grilem. Chléb nakrájejte na velké čtverce a servírujte např. s červeným zelným salátem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka