Nákyp ze zbytku dušeného kuřete - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 kuřete (dušeného nebo zadělávaného s bílou omáčkou), 1 lžíce másla, 2 vejce, 4 rohlíky (bez kůrky), 1 šálek mléka, zelená petrželka, sůl, muškátový květ, špetka karí koření, máslo na formu
V mléce namočíme na plátky nakrájené rohlíky a vymačkáme je. V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkané rohlíky, koření, nasekanou petrželku, drobně pokrájené vykostěné maso i se šťávou, ve které se peklo nebo s bešamelovou omáčkou, ve které se dusilo. Vše dobře promícháme a naposled lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs naplníme do nákypové dobře vymaštěné formy a pečeme asi 1/2 hodiny. Podáváme se saláty zeleninovými nebo ovocnými.
Podáváme-li jako předkrm, připravíme z polovičního množství a pečeme v malých miskách z varného skla. Do hluboké pánve remosky se vejdou 3 skleněné misky. Povrch pak ozdobíme dílkem rajčete a snítkou petrželky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka