Minichleby z pšeničných klíčků - recept cpt. Cooka
6 kusů: 4.2 dkg kvasnic, 2 lžičky moučkového cukru, 3/8 l podmáslí, 2 lžičky soli, 20 dkg celozrnné pšeničné mouky, 50 dkg polohrubé mouky, 10 dkg pšeničných klíčků, olej na vymazání plechu
Přísady připravte včas, aby získaly pokojovou teplotu. Kvasnice smíchejte s cukrem. Přidejte ostatní přísady a dobře promíchejte. Vypracujte těsto a nechte je kynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto znovu prohněťte a rozdělte na díly přibližně po 200 g. Z každého dílu vytvarujte šišku a na vymaštěném plechu ji nechte znovu vykynout na dvojnásobek. Šišku chleba uprostřed nařízněte do hloubky asi 2 cm, povrch potřete vodou. Plech vložte do středu předehřáté trouby na 225 °C. Na dno dejte misku s vodou. Chléb je správně upečený, když na vpíchnuté špejli neulpívá těsto, asi za 25 minut. Kůrku vypečte do zlatova. Chleby zabalte do plátna aby zůstaly křupavé a nechte prochladnout. Zcela jistě neodoláte a první chléb sníte hned po upečení.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka