Domácí chlebové placky - recept cpt. Cooka
4 porce:  6 dkg kvasnic, 3/8 l vody, 1 lžička moučkového cukru, 85 dkg žitné mouky, 1/2 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce soli, tuk na vymazání plechu
Znáte tu nádhernou vůni, která se line z pekárny? Právě tak to bude vonět u vás doma při pečení chlebových placek ze žitné mouky. Ještě teplé chutnají skvěle.
Kvasnice rozetřete s cukrem v zadělávací míse a poté smíchejte s vlažnou vodou. Mouku smíchejte s kmínem a solí, postupně přidávejte kvasnice a zpracujte tuhé těsto, které se nelepí. V případě potřeby použijte trochu více mouky. Přikryjte a nechte 1 hodinu kynout.
Plech vymastěte. Těsto krátce hněťte, rozdělte na 4 kusy a vytvarujte z něho placky tak, aby se vešly na plech. Chlebové placky potřete vodou, poprašte moukou, přikryjte a nechte 30 minut dokynout. Chléb vložte do nepředehřáté trouby a pečte asi 35 minut na 225 °C. Je dobře propečený, jestliže zní dutě na poklep. Chcete-li dát chléb do horké trouby, nechte těsto o 10 minut déle kynout a pečte 20 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka