Meruňkový koláč - recept cpt. Cooka
1 plech:  90 dkg meruněk, 30 dkg změklého másla, 15 dkg moučkového cukru, 4  vejce, 3 lžíce citrónové šťávy, 30 dkg polohrubé mouky, moučkový cukr na posypání
Je to vynikající nedělní koláč. Můžete jej péci prakticky po celý rok, protože lze použít i kompotované meruňky. V sezoně využijte pochopitelně raději ovoce čerstvé. Při použití konzervovaných meruněk šťávu z meruněk slejte a meruňky dobře osušte. Šťávu s cukrem svařte na sirup a potřete ovoce. Dodáte mu tak lesk a zvýrazníte jeho chuť.
Máslo dejte do mísy, přidejte cukr, vejce, citrónovou šťávu a mouku. Rozšlehejte ručním šlehačem, potom zvyšte na nejvyšší rychlost a šlehejte po dobu 3 až 4 minut do hladka. Vymažte plech, vysypte hrubou moukou a nalijte na něj těsto. Stěrkou uhlaďte a poklaďte meruňkami. Pečte 20 minut v mírně vyhřáté troubě na 175 stupňů. Ještě horký koláč posypte moučkovým cukrem, nechte vychladnout a teprve pak krájejte na menší kousky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka