Citrónový koláč s mandlemi - recept cpt. Cooka
1 kus:  25 dkg polohrubé mouky, 1  vejce, 1  žloutek,  špetka soli, 15 dkg másla,

na náplň a posypání: 20 dkg oloupaných mletých mandlí, 15 dkg moučkového cukru, 1  citrón na kůru i na šťávu, 1  citrón na šťávu, hladká mouka na podsypání, 2 lžíce másla, 5 dkg mandlové tříště

Snažte se koupit plody, které nejsou chemicky ošetřené, pěkně se lesknou a mají jemné póry. Lesk znamená, že jsou čerstvé a jemné póry slibují mnoho šťávy.
Prosátou mouku nasypte na pracovní desku a doprostřed udělejte důlek. Přidejte celé vejce, žloutek a sůl, kousky másla umístěte na okraj. Vypracujte těsto a přikryté ho nechte 60 minut uležet. Mleté mandle nasypte do mísy, přidejte cukr, citrónovou kůru a šťávu. Dobře promíchejte.
Odpočinuté těsto znovu krátce prohněťte a na moukou poprášené ploše vyválejte dvě kulaté placky. Jednu placku položte na dno dortové formy, udělejte 2 cm vysoký okraj. Na tento základ rozetřete mandlovou náplň, druhou plackou ji přikryjte a okraje pevně přitiskněte. Vrchní díl propíchejte, posypte mandlovou tříští a pokapejte rozehřátým máslem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka