Klasický srnčí hřbet - recept cpt. Cooka
20 porcí: 10 dkg čokolády na vaření, 14 dkg másla, špetka soli, 5 dkg pískového cukru, 6 vajec, 10 dkg pískového cukru, 5 dkg strouhanky, 5 dkg strouhaných mandlí, 5 dkg hladké mouky, 10 dkg čokolády na polevu, 5 dkg mandlí
Čokoládu rozdrobte, nechte rozehřát ve vodní lázni, rozmíchejte do hladka a vychlaďte. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
Máslo a cukr utřete do bílé pěny, žloutky přidávejte jednotlivě a čokoládu po lžících. Bílek osolte, ušlehejte do tuha, přidávejte postupně druhou část cukru a šlehejte, až je sníh pevný a lesklý. Strouhanku smíchejte s mandlemi a moukou, opatrně smíchejte se sněhovým a čokoládovým krémem. Těsto vlijte do formy a pečte 55 minut na 200 stupňů C. Srnčí hřbet pečeme v klasické formě s vypouklým dnem. Upečeme-li jej v hranaté formě, na jeho chuti se nic nezmění. Formu plníme těstem jen ze tří čtvrtin.
Hotový moučník vyklopte až za 15 minut, ozdobte mandlemi, spařenými, oloupanými a nakrájenými na tyčinky a přelijte polevou. Poleva se pěkně leskne, jestliže hmotu nejprve zchladíte a pak znovu zahřejete ve vodní lázni na 30 až 32 stupňů C. Náš tip: Vychladlý srnčí hřbet také můžete nejdříve polít čokoládovou polevou a hned nato ozdobit mandlemi.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka