Švestkový koláč s mandlemi - recept cpt. Cooka
1 plech:  3 dkg kvasnic, 8 dkg moučkového cukru, 1/4 l vlažného mléka, 50 dkg hladké mouky,  špetka soli,  trochu citrónové kůry, 12.5 dkg rozpuštěného másla, 1.5 kg švestek, 10 dkg sekaných mandlí, 15 dkg moučkového cukru
Švestkové koláče pečeme hlavně na podzim, kdy využíváme čerstvé ovoce. Chutnají nejlépe s plně vyzrálými plody, které se již poněkud scvrkávají. Vybereme si švestky, které jdou snadno vypeckovat.
Kvasnice rozpusťte v troše cukru s několika lžičkami vlažného mléka. Mouku vsypte do zadělávací mísy, přidejte kvasnice, zbývající cukr, zbytek mléka, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru a máslo. Těsto opatrně míchejte hnětačem ručního mixéru. Hněťte při střední rychlosti, dokud není zcela hladké a nepřichytává se okraje zadělávací mísy. Přikryjte a nechte 20 minut kynout. Švestky omyjte, osušte, vypeckujte. Plech potřete tukem.
Těsto krátce hněťte, položte na plech, vyválejte a přitlačte okraje. Těsto poklaďte švestkami, nechte 20 minut dokynout, potom pečte 25 minut ma 200 stupňů. Cukr smíchejte se sekanými mandlemi a posypte horký koláč. Po vychladnutí nakrájejte na kousky. Tip: Švestkový koláč můžete také posypat směsí skořice a cukru.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka