Francouzský jablkový koláč - recept cpt. Cooka
12 porcí: 10 dkg másla, 27 dkg hladké mouky, 1 vejce, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 75 dkg navinulých jablek, 5 dkg moučkového cukru, 20 dkg meruňkového džemu, 4 lžíce jablečné šťávy
Jako většina koláčů, i tento chutná nejlépe, když je čerstvý a ještě vlažný. Máte-li na zahradě letní i zimní odrůdy jablek, můžete koláč péci pravidelně od července až do jara příštího roku.
Do mouky nakrájejte kousky másla, přidejte vejce, sůl, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Rychle vypracujte hladké těsto a dejte je chladit. Dno dortové formy vymastěte. Oloupaná jablka nakrájejte na čtvrtky, vykrojte jadřince a jablka dejte do slané vody, aby nezhnědla. Těsto znovu krátce prohněťte, vyválejte do požadovaného tvaru a položte na dno formy. Několikrát je propíchněte. Jablka osušte v plátně, nakrájejte na tenké plátky. Vhodná jablka: Stark earliest a Průsvitné letní, od září James Grieve a Oldenburgovo, od října Matčino, Coxova reneta, Red delicious, Golden delicious a další. Na těsto je urovnejte tak, aby se poněkud překrývaly. Povrch pocukrujte a formu vložte doprostřed horké trouby na 200 stupňů C.
Džem a jablečnou šťávu zahřejte a hladce umíchejte nebo propasírujte sítem. Koláč ihned po upečení touto glazurou potřete.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka