Jahodový koláč po francouzsku - recept cpt. Cooka
8 kusů:  12.5 dkg másla, 12.5 dkg hrubé mouky,  špetka soli, 2 dkg škrobové moučky, 2  žloutky, 1/4 l smetany, 1  vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce koňaku, 3 listy želatiny, 2 lžíce moučkového cukru, 1/4 l jablečného moštu, 50 dkg jahod
Jemný vanilkový krém na křupavém korpusu z křehkého těsta a osvěžující šťavnatá obloha, to je doslova pastva pro chuťové buňky. Vrstva krému zabrání rozmáčení koláče šťávou z ovoce.
Tuk, mouku a sůl rozsekejte na kousky, přidejte 3 lžíce studené vody, rychle vypracujte hladké těsto. Zchlaďte, vyválejte do potřebného tvaru, pečte 20 minut 200 stupňů C, občas propíchněte. Korpus nejlépe vyválejte a upečte na pečicím papíru a na něm přeneste na podnos. Je velmi křehký.
Škrob, žloutek a trochu smetany rozkvedlejte. Zbylou smetanu, vanilkový cukr, cukr a koňak svařte, přidejte rozmíchaný škrob a krátce povařte. Míchejte, a když krém vychladne, potřete jím korpus.
Želatinu namočte do studené vody, vymačkejte a rozpusťte v malém množství vařícího moštu. Přidejte cukr a zbylý mošt. Chlaďte. Jahody přeberte, omyjte a dobře osušte. Ovoce rovnoměrně rozložte na krém a přelijte zhoustlým želé. Dort chlaďte přikrytý.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka