Bádenský švestkový dort - recept cpt. Cooka
1 kus: 6 vajec, 10 dkg moučkového cukru, špetka soli, 2 lžíce rumu, 1 balíček vanilkového cukru, 10 dkg hrubé mouky, špetka kypřícího prášku do pečiva, 4 dkg strouhanky, 15 dkg strouhaných lískových ořechů,
náplň a zdobení: 1 kg švestek, 5 lžic moučkového cukru, mletá skořice, 2 hřebíčky (tlučený), 1/2 l šlehačky, 2 lžíce vanilkového cukru, 5 dkg mandlí - lístečky
Tento krémový dort uplatníte především na podzim, když jsou švestky zralé a zvlášť aromatické. Použijte švestky, které jdou snadno od pecky. V zimě pak vezměte zavařené půlené švestky. Korpus dortu a švestkovou klevelu připravte den předem, aby dobře prochladly.
Žloutky, cukr, sůl, rum a vanilkový cukr vymíchejte do pěny, přidejte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, strouhankou a ořechy a lehce po lžících vmíchejte do těsta. Do vymazané a moukou vysypané dortové formy průměru 26 cm vlijte těsto a upečte ho 35 minut v předem vyhřáté troubě na 175 °C. Šest pěkných švestek dejte stranou na zdobení, ostatní odpeckujte, smíchejte s cukrem, skořicí, hřebíčkem a rozvařte. Ušlehejte šlehačku, než ztuhne, přidejte vanilkový cukr. Dort rozřízněte na 3 pláty, jednu vrstvu naplňte klevelou, druhou šlehačkou. Povrch potřete šlehačkou a ozdobte šlehačkou a půlkami švestek.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka