Jemný dort s kávovou šlehačkou - recept cpt. Cooka
1 kus:  10 dkg másla, 8  vajec, 25 dkg moučkového cukru,  špetka soli, 15 dkg hladké mouky,

na náplň a zdobení: 6 lžic koňaku, 3/4 l šlehačky, 4 dkg moučkového cukru, 3 lžíce instantní kávy, 5 dkg mandlí, 12 zrnek kávy

Korpus upečte pokud možno již den předem, půjde pak lépe rozříznout. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Vejce, cukr, sůl šlehejte v horké vodní lázni, až do zhoustnutí. Přendejte do studené vodní lázně a šlehejte do vychladnutí. Pak vmíchejte mouku a nakonec rozpuštěné máslo. Dno dortové formy o průměru 26 cm vytřete tukem a poprašte hrubou moukou, dort půjde lépe vyjmout. Těsto vlijte do formy, upečte korpus, nechte vychladnout a vyjměte z formy. Korpus podélně rozřízněte a pokapejte koňakem. Ze šlehačky, moučkového cukru a kávy ušlehejte tuhou kávovou šlehačku, část si dejte stranou a použijte na zdobení. Dort naplňte kávovou šlehačkou, potřete po stranách a ozdobte. Posypte mandlovými lístky (mandlové lístečky pražte bez tuku, aby neztmavly, jsou tak hezčí a aromatičtější) a dozdobte kávovými zrnky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka