Roláda s citrónovým krémem - recept cpt. Cooka
14 porcí: 5 vajec, 20 dkg moučkového cukru, 3 lžíce vody, 1 vanilkový cukr, 10 dkg polohrubé mouky, 8 dkg škrobové moučky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva,
na náplň a zdobení: 5 listů želatiny, 2 citróny, 4 lžíce bílého vína, 2 cl pomerančového likéru, 3 žloutky, 18 dkg moučkového cukru, 1/2 l šlehačky, 2 dkg moučkového cukru, 1/4 l šlehačky, 1 lžíce sekaných pistácií, 14 třešní maraschino
Moučníky z piškotového těsta jsou velice oblíbené. Z úsporného těsta můžete upéct nejen roládu, ale i bábovku, bublaninu nebo nejrůznější drobné pečivo. Náplň do rolády můžete libovolně obměňovat.
Připravte plech: pergamenový papír potřete máslem. Vejce ušlehejte s vodou, cukrem a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smíchejte, prosijte do zpěněné hmoty a jemně vmíchejte. Těsto vlijte na připarvený plech a stěrkou rozetřete. Pečte 4-5 minut ve středu rozehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné, nesmí se péci příliš dlouho.
Želatinu namočte do studené vody. Jemným struhadlem ostrouhejte kůru z citronů, šťávu vymačkejte. Kůru, šťávu, víno, likér a žloutky rozkvedlejte s větší dávkou cukru. Za stálého míchání uvařte krém a rozpusťte v něm želatinu. Krém vychlaďte ve studené vodní lázni, míchejte. Když se za vařečkou začne tvořit stopa, vmíchejte tuhou šlehačku z většiny smetany. Prochladlý piškot potřete krémem, nechte krátce odpočinout a srolujte. Naznačte porce a ozdobte oslazenou šlehačkou, pistáciemi a třešněmi.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka