Jablkový závin - recept cpt. Cooka
8 porcí: 20 dkg hladké mouky, 1 žloutek, špetka soli, 4 lžíce oleje, 6 lžic vody, 20 dkg másla, 15 dkg strouhanky, 1 kg jablek, 10 dkg moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 5 dkg rozinek, 5 dkg sekaných vlašských ořechů, moučkový cukr na pocukrování
Obstarejte si lehce nakyslá jablka s výraznou chutí. Například: plně vyzrálá boskopská, Cox Orange a jiné druhy, které se sklízejí pozdě na podzim a mohou dlouho zrát.
Mouku smíchejte se žloutkem, solí, olejem a teplou vodou Zpracujte hladké těsto a udělejte kouli. Potřete olejem a přikryjte. Rozpusťte polovinu másla do světle hněda a opražte na něm strouhanku. Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, zbavte jader a nakrouhejte na plátky. Smíchejte je s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Moukou poprašte utěrku, vyválejte na ní těsto a vytahujte ho pomoučenýma rukama, Vytažené těsto pokropte rozpuštěným máslem, posypte strouhankou a 2/3 poklaďte jablky. Zaviňte a položte na vymazaný plech, pečte 30 minut na 220 °C. Před, při a po pečení potírejte máslem. Ještě teplý závin pocukrujte moučkovým cukrem.
Příloha: Šlehačka, vanilková zmrzlina a vanilkový krém
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka