Trhanec se švestkami - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 vejce, 6 dkg hladké mouky, 1/2 l mléka, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 5 dkg rozinek, 50 dkg švestek, 10 dkg moučkového cukru, 4 lžíce vody, 6 dkg moučkového cukru, 1 hřebíček, citrónová kůra, 1 celá skořice, 3 dkg stolního másla, moučkový cukr na posypání
Trhanec se švestkami si nejspíše uděláte během pozdního léta, kdy jsou švestky zralé. Moučník si můžete dopřát i jindy, použijete-li švestky kompotované nebo zmrazené.
Žloutky a mouku rozkvedlejte, zamíchejte mléko, sůl a vanilkový cukr, přidejte rozinky. Švestky vypeckujte. V hrnci svařte větší část cukru s vodou a kořením. Vmíchejte švestky a duste pod pokličkou 5 minut. Z bílků ušlehejte sníh, pak přidejte druhou část cukru a ušlehejte do tuha. Opatrně vmíchejte těsto. Máslo rozpusťte na velké pánvi za mírné teploty. Těsto nalijte na pánev a nechte z obou stran zhnědnout, potom je přikryjte a sundejte z plotny. Nechte dojít a potom dvěma vidličkami roztrhejte. Trhanec servírujte se švestkami a cukrem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka