Smetanový závin - recept cpt. Cooka
8 porcí: 25 dkg hladké mouky, 5 vajec, 1 lžička rumu, špetka soli, 4 lžíce oleje, 4 housky, 1/2 l mléka, 8 dkg másla, 2 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 5 dkg moučkového cukru, 1/4 l kysané smetany, 1 lžička vanilkové dřeně
Tento moučník je oblíbenou pochoutkou našich jižních sousedů. Rakušané mu mazlivě říkají mlíčkový nebo smetánkový. Proč, to pochopíte, až si na něm budete poprvé pochutnávat.
Z mouky, 1 vejce, rumu, soli, oleje a necelé 1/8 I teplé vody vypracujte hladké těsto. Zformujte je v kouli, potřete olejem a přikryjte. Housky nakrájejte na kostičky, zalijte 1/4 I horkého mléka. Do hmoty vmíchejte 80 g másla. Zvlášť míchejte 4 vejce se 100 g cukru tak dlouho, až se cukr rozpustí. Na pomoučené ploše těsto vyválejte a vytáhněte. Houskovou hmotu smíchejte se smetanou a vaječným krémem. Náplň navrstvěte na těsto, strany založte a srolujte závin. Vložte ho do vymaštěné formy. Povrch závinu potřete máslem, formu dejte doprostřed horké trouby na 200 stupňů. 1/4 I mléka svařte s 50 g cukru a vanilkovou dření. Závin po 25 minutách pečení zalijte a dopečte asi 20 minut.
Obměna: Náplň okořeňte citrónovou šťávou a kůrou. Někdy můžete zamíchat i rozinky. Kyselou smetanu lze nahradit jogurtem. Tip: Závin bude jemnější, když namočené housky propasírujete.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka