Preclíky s rumem - recept cpt. Cooka
50 kusů: 30 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, špetka soli, 1 lžíce rumu, 20 dkg másla, hladká mouka na vál,
na polevu: 1 bílek, 1 lžíce rumu, 15 dkg moučkového cukru
Tyto malé preclíčky jsou jemné a křehké. Chcete-li jimi ozdobit vánoční stromeček, nešetřete při vyválení těsta moukou. Těsto je pak pevnější, nezlomí se při zavěšování.
Hladkou mouku a moučkový cukr prosejte na pracovní desce. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj žloutek, osolte a přidejte rum. Máslo rozsekejte do mouky a rychle uhněťte těsto, postupujte přitom z okrajů dovnitř. Zformujte v kouli a přikryté nechejte 60 minut v chladu odpočinout. Těsto znovu krátce propracujte, utvořte válec, z něj odkrajujte kousky a formujte malé preclíčky. Položte je na pomaštěný plech a pečte asi 10 minut na 175 °C. Preclíky mají mít po upečení světlou barvu. Snímejte je z plechu pomocí nože. Moučkový cukr, bílek a rum řádně rozetřete, vznikne bílá poleva, do ní preclíky namáčejte nebo je polevou potírejte. Nechte uschnout na drátěných sítech.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka