Nudlový nákyp s bylinkami - recept cpt. Cooka
8 porcí:  50 dkg nudlí, sůl, olej, 4  cibule, 15 dkg špenátového protlaku, 1 hrneček zelené petrželky, 1 hrneček pažitky, 15 dkg anglické slaniny, bílý pepř, 1/2 l mléka, 1/4 l smetany, 6  vajec, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 20 dkg ementálu
Rozměrné litinové pekáče po babičce jsou velkou vzácností, i když se v poslední době opět v tradičních tvarech objevují na pultech obchodů. Bez problémů pojmou jídlo připravované pro větší počet lidí.
Do vroucí vody vhoďte nudle, promíchejte, přidejte sůl a olej. Vařte 10 minut, přeceďte a propláchněte vodou. Nechte okapat. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky a poduste na másle do sklovita. Přidejte špenát a nechte rozmrznout. Smíchejte s petrželkou a pažitkou, osolte a opepřete. Pekáč vyložte plátky anglické slaniny a navrstvěte část nudlí. Posypte směsí koření a potřete špenátem, přikryjte zbylými nudlemi. Mléko, smetanu a vejce rozkvedlejte, osolte, opepřete a okořeňte muškátem, nalejte na nudle. Pečte 45 minut uprostřed trouby na 175 °C, 10 minut před dopečením posypte strouhaným sýrem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka