Chutné bramborové saláty - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/8 l vývaru, 1 lžička soli, 8 dkg cibule, 75 dkg brambor,

bylinkový ocet: 4 lžíce oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, 1/2 lžičky mletého pepře, 6 lžic bylinkové směsi,

křenová omáčka: 1 lžíce vinného octa, 1 lžička hořčice, 1 lžíce kečupu, 3 lžíce oleje, 3 lžíce nastrouhaného křenu, 4 lžíce bílého jogurtu,

s majonézou: 10 dkg bílého jogurtu, 5 dkg majonézy, 1/2 lžičky mletého pepře, sůl, 2 lžíce pažitky, kapary, nakládaná okurka

Bramborový salát ochucujeme nejrůznějšími majonézami. Obložíme ho osminkami rajčat a plátky natvrdo uvařených vajec. Malé salátové brambory nebo rohlíčky jsou pro přípravu bramborového salátu nejvhodnější. Vložte je do osolené vody a přiveďte rychle do varu. Asi 20 minut vařte při mírné teplotě. Z uvařených brambor slejte hned vodu, přelejte studenou vodou a oloupejte. Položte je vedle sebe na talíř a počkejte, až z nich přestane stoupat pára. Můžete použít brambory uvařené předchozí den, oloupané, přikryté a uložené v chladu. Nakrájejte je na plátky.
Základní: povařte vývar se solí a nakrájenou cibulí. Přelijte tím bramborových plátky a nechte asi 20 minut brambory vstřebávat tekutinu. Mají pak kořeněnou chuť.
Varianty: připravte majonézu nebo marinádu, vmíchejte brambory a ještě tentýž den podávejte.
- Bylinkový ocet: olej rozmíchejte s červeným vinným octem, mletým černým pepřem a sekanými bylinkami, například pažitkou, petrželkou, koprem, troškou kerblíku a estragonu.
- Křenová omáčka: vinný ocet rozmíchejte se středně ostrou hořčicí, kečupem, olejem, nastrouhaným křenem a jogurtem.
- Majonéza: jogurt smíchejte s majonézou, mletým pepřem, trochou soli a drobně nakrájené pažitkou. Můžete také přidat kapary a sladkokyselou okurku nakrájenou na kostičky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka