Švestky v cukru - recept cpt. Cooka
5 dávek: 1.5 kg švestek, 1.5 kg želírovacího cukru, 4 celé skořice, 2 lžíce rumu, 3 hřebíčky, 1/4 vanilky
K přípravě švestek v cukru použijte pozdní druhy, kdy plody jsou již lehce vrásčité. Jsou plně vyzrálé, obsahují relativně málo vody a jsou obzvlášť aromatické - především uvařené. Dozrávají podle počasí od konce září do poloviny října.
Švestky omyjte, dobře usušte, potom vypeckujte a rozkrájejte na čtvrtiny. Odvažte je a dejte do většího hrnce. Želírovací cukr, koření a rum přidejte ke švestkám a zamíchejte. Nechte přikryté až do příštího dne, aby švestky pustily šťávu.
Švestky přivedte při vyšší teplotě do varu, míchejte dřevěnou vařečkou a nechte po 4 minuty prudce vařit. Odstavte z plotny. Vyjměte koření. Půllitrové sklenice vymyté horkou vodou vytřete do sucha čistou utěrkou. Naplňte je horkými švestkami a ihned uzavřete víčky. Nebo nechte zavařeninu vychladnout v otevřených sklenicích a teprve, když se vytvoří povlak, přikryjte je celofánem, který jste předtím namočili v rumu. Zavařeninu uschovejte na chladném, tmavém a suchém místě. Otevřené sklenice ukládejte ve vytápěné kuchyni do ledničky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka