Třešně pěti koření - recept cpt. Cooka
1 dávka:  2 kg třešní, 1  limetka, 5 šálků vody, 3.5 šálku krystalového cukru, 7  celých skořic, 7  badyánů, 1.75 lžičky fenyklu, 1.75 lžičky sečuánského pepře, 21  hřebíčků
Odstraňte z třešní stopky a pecky. Pomocí škrabky na zeleninu nakrájíme 5centimetrové proužky z kůry limetky a nožem je zbavíme všech bílých částí. Vymačkáme šťávu z limetky, odměříme 1/4 šálku. Na sirup smícháme ve velkém kastrolu limetovou šťávu, vodu a cukr. Přivedeme k varu, mícháme, aby se cukr rozpustil. Do každé půllitrové sterilizované sklenice dáme na dno 4centimetrovou skořici, 1 hvězdičku badyánu, 1/4 čajové lžičky fenyklových semínek, 1/4 lžičky sečuánského pepře a 3 hřebíčky. Do sklenic s kořením namačkáme třešně a limetkovou kůru, nahoře ponecháme 2 cm volného místa. Zalejeme horkým sirupem, otřeme okraje, uzavřeme víčky.
Zpracujeme ve varné nádobě po dobu 20 minut (čas od začátku, kdy se voda začne vařit). Vyjmeme a necháme zchladit na drátěných stojanech. Pro podávání zcedíme obsah každé nádoby sítem s jemným okem. Očištěné třešně přeneseme ze sítka do sirupu, koření odstraníme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka