Třešňový relish s mandlemi - recept cpt. Cooka
1 dávka: 3 šálky krystalového cukru, 1 šálek jablečného octa, 1/2 šálku vody, 135 dkg třešní, 1/4 šálku citrónové šťávy, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletého nového koření, 1/2 šálku mandlí
Třešně jsou ovocem, které může být elegantně použito na rozhraní chutí sladké i slané. Relish zkuste třeba místo majonézy na sendvič, kde mandle přidají příjemnou křupavost.
Opláchnuté třešně zbavíme stopek, vypeckujeme a rozpůlíme. Ve velkém hrnci smícháme cukr, ocet a vodu a pomalu přivedeme k varu a mícháním cukr rozpustíme. Přidáme třešně, citronovou šťávu, jemně nakrájenou cibuli, utřený česnek a všechno koření a intenzivně prudce mícháme až do zhoustnutí, 25 až 30 minut. Přidáme lupínky z loupaných mandlí a povaříme ještě dalších 5 minut.
Odstraníme z ohně, necháme uklidnit 5 minut, občas mírně promícháme, aby se uvolnil zachycený vzduch. Odstraníme veškerou pěnu. Uchováme v chladničce až 3 týdny nebo sterilujeme v malých skleničkách ve vodní lázni aspoň 10 minut, po vyjmutí necháme vychladnout a můžeme na chladném temném místě skladovat až rok.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka