Plněná pečeně ze svíčkové - recept cpt. Cooka
4 porce: 60 dkg hovězí svíčkové, 15 dkg žampiónů, 1 cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce oleje, 5 dkg vařené šunky, 1/2 lžičky mletého pepře, sůl, 1/8 l vývaru, 1/8 l kysané smetany, 1 lžička škrobové moučky
Maso podélně čtyřikrát nařízněte. Houby očistěte a omyjte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo zpěňte při střední teplotě, houby a cibuli opečte 1 minutu a v sítku je dosucha vymačkejte. Šunku nakrájejte na kostičky, smíchejte s houbami, osolte a opepřete. Filet v zářezech směsí naplňte a svažte. Pečeni vložte do pekáče s rozpáleným olejem, opečte. Přilejte šťávu z hub a masový vývar. Maso pomalu duste, občas přelijte. Solamyl rozmíchejte v kysané smetaně, přilejte k vypečené šťávě a nechte provařit, nakonec přeceďte. Omáčku okořeňte a ochuťte.
Tip: nechte maso po pečení 10 minut odpočívat. Potom odstraňte nit a nakrájejte 1 cm silné plátky.
Pečeni lze připravit také ze špičky, zvané falešná svíčková, pak je k pečení zapotřebí asi 60 minut. Nebo použijte šál zadního masa, pak musíte počítat s dobou pečení asi 90 minut i více.
Příloha: hlávkový salát v octové marinádě s čerstvými bylinkami, vařené brambory a lehké červené víno
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka