Svíčková pečeně po rýnsku - recept cpt. Cooka
4 porce: 80 dkg hovězího masa ze spodního šálu, 5 dkg cibule na kolečka, 1/4 l červeného vinného octa, 1 lžička celého pepře, 1 lžička hořčičného semínka, 1 bobkový list, sůl,
Pod pečeni a na omáčku: 2 lžíce rostlinného tuku, 1/4 l hovězího vývaru, 2 lžíce červeného vína, 4 dkg rozinek, 4 dkg perníku, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce kysané smetany, sůl, zelená petrželka, rajče podle chuti
Záleží-li vám na pěkném tvaru pečeně při porcování, kupte dražší maso z kýty, třeba vnitřní špalíček spodního šálu (tzv. dlouhé frikádo). Je sice sušší a drobivé, ale velmi chutné a hodně se navaří.
Maso natěsnejte do vyššího úzkého hrnce. Obložte cibulí pokrájenou na kolečka, zalijte červeným vinným octem, 1/4 l převařené vody a posypte kořením. Přikryjte pokličkou, postavte do chladu a během 2 až 3 dnů občas obraťte. V pánvi při střední teplotě rozpusťte margarín. Maso vyjměte z marinády, osušte, osolte a po obou stranách opečte. Přidejte vývar, červené víno a 3 lžíce marinády. Přikryjte poklicí a pomalu duste. Rozinky namočte. Do hladké mouky pomalu vmíchejte kyselou smetanu. Hotovou pečeni vyjměte na talíř a do vypečené šťávy rozmíchejte smetanu. Přidejte rozinky a perník. Mírně povařte.
Příloha: červené zelí dušené na sádle, bramborový knedlík, jablečné pyré nebo kompot z jablek
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka