Čočková polévka s bůčkem - recept cpt. Cooka
4 porce: 20 dkg vepřového bůčku, 3 cibule, 4 lžíce sekané zelené petrželky, 25 dkg čočky, 1 bobkový list, 1/2 lžičky tymiánu, 5 dkg prorostlé slaniny, sůl, mletý pepř
Na chuť čočky se názory různí: Jedni tvrdí, že nejlepší je čočka na sladko-kyselo, jiní dávají přednost výrazně kořeněné chuti. Dáte-li na stůl ocet a cukr, vyhovíte všem stolovníkům.
Maso nakrájejte na 1/2 cm kostky a dejte vařit v troše studené vody. Vodu nechte vyvařit a maso za občasného míchání zhnědnout. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky, přidejte k masu a 1 minutu restujte spolu s většinou lžícemi sekané petrželky. Když petrželka zavoní, přilejte 1 I vody a uveďte co nejrychleji do varu. K základu přidejte čočku, bobkový list a tymián. Vařte mírným varem pod poklicí. Slaninu nakrájenou na kostičky opečte do křupava. Polévku dochuťte a těsně před podáváním přidejte slaninu a petrželku.
Obměna: Přidejte jednu mrkev, krájenou na kostičky, případně kousek celeru. Vařte posledních 20 minut s ostatním.
Příloha: Vařené brambory nebo selský chléb s máslem. Nabídněte vinný ocet, cukr.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka