Šumavský masový kotlík - recept cpt. Cooka
4 porce: 5 dkg morku, 20 dkg hovězího žebra, 15 dkg jehněčího hrudí, 15 dkg vepřové krkovičky, 25 dkg mrkve, 20 dkg celeru, 3 cibule, 30 dkg brambor, 2 pórky, 1/2 l hovězího vývaru, 1/2 lžičky majoránky, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 4 lžíce nasekané zelené petrželky
Toto jídlo si oblíbíte vzhledem k tomu, že nenašpiníte téměř žádné nádobí, protože maso a zelenina se připravuje společně v jednom hrnci. Výtečně chutná také s kapustou.
Morek nakrájejte a pokryjte jím dno hrnce. Maso nakrájejte na třícentimetrové kousky. Zeleninu, cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte, brambory na dvoucentimetrové kousky. Pórek očistěte, nakrájejte na kolečka. Masový vývar svařte s majoránkou, solí a pepřem. Maso a zeleninu navrstvěte do hrnce, zeleninu navrch. Přilejte vývar a přiveďte do varu. Přikryté duste při nízké teplotě, nemíchejte. Zamíchejte až hotové, ochuťte a posypte petrželkou. K jídlu se podává selský chléb, vhodným nápojem je pivo.
Tip: Připravujete-li větší množství pro více lidí, navrstvěte maso do pekáče, přikryjte alobalem a po přejití varem nechte dusit v troubě do měkka na 150 stupňů.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka