Uzená pečínka v těstíčku - recept cpt. Cooka
4 porce: 80 dkg uzeného masa bez kosti, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 kulička jalovce, 1 špetka moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce mléka, 30 dkg lístkového těsta,
Na omáčku: 3 lžíce rajčatového protlaku, 1/4 l smetany, sůl, mletý pepř
Příprava této štavnaté pochoutky je poněkud pracnější. Sama o sobě netrvá déle než 20 minut, mezi jednotlivými fázemi postupu jsou časové prodlevy.
Uzenou pečínku posypte pepřem, cukrem, tlučeným jalovcem a vložte do pekáče. Podlijte 1/8 l horké vody a dejte na střed vyhřáté trouby. Pečte asi 20 minut a nechte vychladnout. Lístkové těsto vyjměte 30 minut před použitím z obalu a pod utěrkou nechte rozmrznout. Těsto vyválejte na vále posypaném moukou a prochladlé uzené maso do něj zabalte. Okraje navlhčete vodou a dobře přitiskněte. Předem však z krajů těsta nařežte rádýlkem proužky, navlhčete je vodou a ozdobte jimi povrch závinu. Vložte nejméně na půl hodiny do chladničky, nebo přes noc.
Žloutek rozkvedlejte v mléce a potřete jím závin. Na několika místech ho propíchněte vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára. Pečte 45 minut. Základem omáčky je šťáva z pečeně. Přidejte do ní rajský protlak a smetanu a za stálého míchání vařte do mírného zhoustnutí. Ochuťte podle potřeby.
Příloha: salát z čerstvých okurek, rajčat a hlávkového salátu
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka