Pečeně z plecka s bylinkovou kůrčičkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  80 dkg vepřového plecka, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky soli, 1 lžička ostré hořčice, 1/2 lžičky majoránky,  špetka šalvěje, tymián, mletý pepř, sůl, 2  cibule, 1/8 l červeného vína, 1 lžička škrobové moučky
Na tuto pečeni kupte asi 4 cm vysoký kus vepřového masa s přirozenou vrstvou tuku, případně i s kůží, kterou můžete odříznout a péci společně, aby omáčka byla vydatná. Čím větší kus masa, tím je pečeně šťavnatější.
Pekáč zahřejte, maso do něj vložte tučnou stranou dolů a osmahněte. Až vystoupí tuk, obraťte a osmahněte zbývající strany. Do výše 1 cm zalijte vodou. Pečte pod poklicí tučnou stranou masa nahoru. Česnek posypte solí a rozmačkejte. Smíchejte s hořčicí a kořením. Asi uprostřed doby pečení maso směsí potřete. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky a přidejte do výpeku. Dbejte, aby ho v pekáčku byla stále asi 1 cm vysoká vrstva. Pečeni dejte na teplý podnos a přikryjte. Výpek propasírujte. V červeném víně rozkvedlejte škrob a vmíchejte. Omáčku krátce povařte. Pečeni omáčkou zalijte.
Tip: Do výpeku ponořte malé kousky kůže. Zbylé maso bez krusty zmrazte ve šťávě z pečeně.
Příloha: Rýže s petrželkou a růžičkovou kapustou. Teplý bramborový salát. Červené víno.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka