Karamelizované cibule - recept cpt. Cooka
1 dávka: 4 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli
Oloupané velké žluté cibule nakrájíme na 6 mm kostky. Ve velké pánvi na středně mírném ohni rozpustíme nesolené máslo s olivovým olejem. Přidáme polovinu nakrájené cibule, posypeme solí, přihodíme zbývající nakrájenou cibuli a dosolíme druhou polovinou soli. Volně zakryjeme, snižíme teplotu a dusíme asi 15 minut bez míchání. Když cibule změkne a je sklovitá, sundáme pokličku, zvýšíme teplotu zase na střední, a vaříme za občasného míchání, po dobu 30 až 45 minut, nebo dokud cibule není mahagonově hnědá a krásně nevoní. Necháme úplně vychladnout a použijeme ihned nebo v chladničce ve vzduchotěsné nádobě uchováme po dobu až 5 dnů.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka