Mrkev glazovaná v bourbonu - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1/2 šálku másla, 90 dkg mrkve, 1/2 lžičky soli, 1/2 šálku bourbonu, 1/3 šálku přírodního cukru, 1 špetka kayenského pepře, mletý pepř, 2 snítky tymiánu na ozdobu (volitelně)
Mrkev očistíme a nakrájíme na stejnoměrné kousky, delší na užším konci, kratší na širším. Máslo rozpustíme, až zpění, na středním plameni, v těžké pánvi, na kterou máme pokličku. Vmícháme mrkev, osolíme a zakryté podusíme za občasného míchání asi 4 minuty. Pokličku sundáme, dále míchajíce vaříme, dokud se mrkev neopeče, 2 až 3 minuty.
Snížíme teplotu na středně nízkou a opatrně zalijeme bourbonem. Může vzplanout, takže preventivně poodstoupíme a musíme být připraveni zakrýt plamen pokličkou. Povaříme dále za stálého míchání, dokud se bourbon téměř neodpaří, asi 2 minuty. Přidáme hnědý cukr a vaříme dál, dokud mrkev nezměkne a není krásně lesklá, cca 5 minut. Zvýšíme teplo až na středně vysoké a necháme mírně zahustit glazuru, asi 15 sekund. Posypeme čerstvě strouhaným pepřem a kajenským pepřem. Na servírovací míse ozdobíme tymiánem.
Jako příloha je tato mrkev vhodná například k šunce nebo pečenému krocanu, kuřecímu steaku či špenátu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka