Dušené kroupy s hráškem a fetou - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 citróny, 20 dkg krup, 7 dl zeleninového vývaru, 20 dkg fety, máta peprná, 40 dkg mraženého hrášku, sůl, mletý pepř
Rozehřejeme polovinu oleje v hrnci na středním plameni. Přidáme nakrájenou cibuli a smažíme 3 minuty, pak přihodíme nasekaný česnek a citronovou kůru a smažíme další minutu. Přidáme kroupy propláchnuté studenou vodou a vývar. Ochutíme, přivedeme k varu a potom dusíme 30 minut za občasného míchání.
Mezitím promícháme v misce sýr feta nakrájený na kostky se zbývajícím olivovým olejem, polovinou citronové šťávy, většinou nasekané čerstvé máty a slušnou dávkou černého pepře. Necháme marinovat, zatímco ječmen se vaří. Sejmeme pokličku z ječmene a vaříme dalších 5 minut. Zvýšíme teplotu, pak přidáme rozmrazený hrášek, polovinu sýra feta a všechnu šťávu z marinády. Povaříme spolu 3 minuty, zkontrolujeme chuť. Rozdělíme na talíře, ozdobíme zbývající fetou a několika lístky máty.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka