Tykvová galeta s fenyklem a taleggiem - recept cpt. Cooka
6 porcí: 70 dkg tykve, 5 lžic olivového oleje, muškátový oříšek, 2 salátové fenykly, 1/2 citrónu na šťávu, 1/2 lžičky fenyklu, 47 dkg špenátu, 1.5 dkg másla, 1 stroužek česneku, 1 žloutek, 2 lžičky mléka, 20 dkg sýra Taleggio, 37.5 dkg lístkového těsta
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Tykev oloupeme, rozpůlíme podélně, vydlabeme semena a ještě jednou rozřízneme na čtvrtiny a ty dále na plátky. Promícháme s polovinou oleje, osolené a ochucené muškátovým oříškem dáme péci na asi 30 minut, až je tykev měkká a lehce karamelizuje. Menší fenyklové bulvy rozpůlíme také podélně, zbavíme tvrdších a nevzhledných konců. Po délce fenykl nakrájíme na tenčí klínky, které v míse zakapeme citrónem, aby neměnily barvu. Osolíme a dobře promícháme s fenyklovými semínky a zbývajícím olejem. Potom fenykl rozprostřeme na plech dostatečně velký, aby byl jen v jedné vrstvě a pečeme asi 20 minut (zároveň s tykví), ze spodní strany by měl lehce zezlátnout.
Špenátové listy opláchneme a na středním plameni povaříme 1-2 minuty, po změknutí zcedíme a necháme vychladnout. Vymačkáme z něj přebytečnou vodu, nadrobno posekáme a dochutíme. Na pánvi rozpustíme máslo a špenát na něm rychle osmahneme s utřeným česnekem, zhruba 3 minuty.
Lístkové těsto rozválíme do čtverce o straně přibližně 28 cm, který přesuneme na pomoučený plech. Připravíme na něm rámeček tak, že těsto kolem dokola nařízneme asi 2 cm od krajů. Vnitřní část základu propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem oříznutým na potřebnou velikost a zasypeme suchými fazolemi. Na okrajích těsta ještě uděláme nožíkem vruby, poklepáváme jím kolmo na okraje, to mu pomůže se zvednout. Okraje potřeme žloutkem promíchaným s mlékem. Pečeme asi 25 minut, po 15 minutách přitom odstraníme fazole i papír. Vyjmeme z trouby a pokud je střed moc nafouknutý, lehce ho stlačíme vařečkou. Teplotu zvýšíme na 200 °C. Lžící rozmístíme na těsto špenát a poklademe kousky fenyklu a plátky tykve. Navrch přijdou také plátky sýra. Vrátíme koláč do trouby a 25 minut jej dopečeme, má být zlatý, ale ne příliš tmavý.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka