Topinamburový salát s krvavým pomerančem a fetou - recept cpt. Cooka
6 porcí:  75 dkg topinamburů, 2 lžíce olivového oleje, 4  pomeranče, 1  pomeranč na šťávu, 2 lžičky sherry octa, 1 lžíce extra virgin olivového oleje, 1/2 lžičky medu, 5 dkg lískových ořechů, 1 lžička římského kmínu, 10 dkg fety, 2.5 dkg zelené petrželky
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Na plech rozprostřeme oloupané topinambury nakrájené na čtvrtky, olivový olej a polovinu pomerančové šťávy. Promícháme, osolíme a pečeme asi 45 minut, dokud nejsou měkké a upečené dozlatova. V polovině doby je otočíme. Mezitím ostrým nožem oloupeme červené pomeranče, vyřízneme měsíčky nebo nakrájíme na tenká kolečka. V misce smícháme panenský olej, zbývající šťávu, med a sherry vinný ocet. Lískové ořechy krátce blanšírujeme a pak nahrubo nasekáme, kmín podrtíme v hmoždíři. Ořechy a kmínem zasypeme topinambuty a pečeme ještě 5 minut, aby ořechy zezlátly a kmín vše provoněl. Po vytažení z trouby necháme krátce vychladnout a smícháme s pomeranči, fetou, nasekanou hladkolistou petrželkou a dresingem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka