Květák zapečený se sýrem - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1 květák, sůl, mletý pepř, 10 dkg strouhanky,
sýrová omáčka: 3 dkg másla, 3 lžíce hladké mouky, 1.5 lžičky hořčičného prášku, 4.5 dl mléka, 12.5 dkg zralého čedaru, sůl, mletý pepř
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Květák očistíme a rozebereme na větší růžice. Ty dáme změknout do vřící vody, asi na 7 minut. Potom vodu slejeme a květák proopláchneme studenou vodou, abychom zastavili var. Naskládáme jej do zapékací mísy.
V kastrolku rozpustíme máslo a na malém plameni přimícháme mouku a hořčičný prášek. Mícháme 2 minuty, potom stranou mimo sporák přimícháme mléko do zhoustnutí. Vrátíme na oheň a pomalu přivedeme k varu, stále mícháme a další 2 minuty pak povaříme. Vypneme sporák a přimícháme 3/4 strouhaného sýra. Osolíme a opepříme podle chuti a nalejeme na květák.
Rozpálíme gril na maximum. Zbytek sýra promícháme s čerstvou strouhankou a směsí posypeme růžičky květáku. Dáme pod gril asi na 10 minut, až omáčka bublá a povrch zrůžoví.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka