Švestkový džem - recept cpt. Cooka
1 dávka: 99 dkg švestek rozpůlených a vypeckovaných, 56 dkg třtinového cukru, 1 kg švestek vypeckovaných, nakrájených na čtvrtiny, 34 dkg třtinového cukru, 8 dkg citrónové šťávy
První den: poloviny švestek promícháme v míse s větší dávkou cukru, zakápneme trochu citónovou šťávou. Druhou část bílého cukru smícháme v jiné míse se zralými švestkami nakrájenými na menší kousky podle jejich velikosti a zralosti. Také zakápneme citrónem, zakryjeme a obě směsi necháme macerovat 24 hodin v ledniččce.
Druhý den si připravíme do mrazničky 5 kovových lžiček, poslouží nám později pro otestování hustoty džemu. Půlky švestek povaříme na sporáku na střední teplotě, často je mícháme, dokud nejsou měkké, 5-10 minut. Odstavíme a propasírujeme je jemným sítkem na pasírce. Přidáme druhou část nepovařených švestek a také pevné kousky, které neprošly pasírkou. Dochutíme citrónovou šťávou, postupně jí přidáváme tolik, aby byla v chuti znát, ale směs nebyla zase příliš kyselá.
Přelejeme do měděného nebo keramického hrnce a přivedeme k varu, často mícháme velkou stěrkou. Vaříme pomalu 30-45 minut, dokud džem nezhoustne, stále musíme často míchat. Během vaření odstraňujeme nerezovou lžící z povrchu pěnu. Dno hrnce často projížíme stěrkou, aby se džem nepřipaloval, jak houstne, snižujeme teplotu a poslední čtvrthodinu mícháme pomalu, ale stále. Ke konci také testujeme, jak je hustý. Kápneme přibližně půl lžičky džemu na jednu z vychlazených lžiček a položíme ji naplocho na 3-4 minuty zpět do mrazničky. Poté vyzkoušíme teplotu lžičky zespodu, neměla by být ani horká, ani studená, horkou ještě na chvíli vrátíme. Potom zkusíme lžičku naklonit a sledujeme, jestli džem teče. Pokud je hustý a nechce se mu téci, je hotovo, v opačném případě pokračujeme v pomalém vaření a otestujeme znovu za pár minut.
Vypneme plamen a už nemícháme. Odstraníme z povrchu zbytky pěny. V troubě sterilizujeme skleničky: předehřejeme ji na 120 °C, čisté skleničky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, a dáme do trouby aspoň na 30 minut. Naplníme je pak džemem (otestujeme napřed jednou lžičkou, zda nejsou moc horké, džem v nich nesmí vařit či bublat), asi 6 mm pod okraj, ubrouskem očistíme okraje a zavíčkujeme. Vrátíme do trouby nejméně na 15 minut. Po vyjmutí necháme den vychladnout při pokojové teplotě, netřeseme přitom jimi. Vyzkoušíme, zda víčka drží, pokud ano, můžeme je až rok skladovat na suchém tmavém místě. A ty, které nedrží, dáme do ledničky a během pár dnů spotřebujeme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka