Jablečný crumble - recept cpt. Cooka
1 dávka: 6 jablek, 6 lžic cukru krupice, 1 špetka mleté skořice, 1 vanilkový lusk, 3 lžíce sušených brusinek, 1 citrón na kůru i šťávu,
drobenka: 10 dkg hladké mouky, 2 lžíce přírodního cukru demerara, 5 dkg másla, mletá skořice, 4 lžíce müsli
Troubu předehřejeme na 200 °C. Jablka opláchneme, půlku nastrouháme, druhou půlku nakrájíme na menší kostky. Rozehřejeme kulatou keramickou mísu, rozpustíme a mícháme na ní během asi 5 minut cukr na karamel. Přidáme mletou skořici, semínka z vanilkového lusku, nastrouhaná jablka a 2 minuty je mícháme, aby se karamel rozpustil. Přisypeme brusinky, druhou část jablek, citrónovou kůru i šťávu, promícháme a odstavíme.
Na kůrku smícháme v míse mouku s hnědým cukrem, máslem a skořicí, prsty promícháme na drobenku. Přidáme müsli a ještě promícháme. Drobenkou zasypeme povrch jablek, znovu necháme na sporáku zahřát a krátce probublat ovoce. Pak přesuneme do předehřáté trouby a necháme zapéci 12-14 minut, dokud není povrch zlatavý a křupavý. Podáváme horké.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka