Aligot - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg brambor, 40 dkg čerstvého sýra tomme, 20 dkg crème fraîche, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř
Aligot je jídlo z romačkaných brambor, do nichž se dá rozpustit sýr <>. Připravuje se v jižní části francouzského Centrálního masivu, Auvergne či oblasti Aveyron. Z webu aveyron.com pochází i tato verze receptu.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme s oloupaným česnekem asi 20 minut ve vroucí slané vodě. Sýr mezitím nakrájíme na tenké proužky. Ke konci vaření česnek odstraníme a z odcezených brambor uděláme pyré, potřebnou konzistenci případně doladíme trochou vody z brambor. Dřevěnou vařečkou vmícháme pepř a zakysanou smetanu a potom rychle i sýr, intenzivním mícháním pokrm provzdušníme, sýr se musí táhnout jako stuhy. Můžeme dochutit jedním čerstvým stroužkem česneku.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka