Apple butter - recept cpt. Cooka
1 dávka: 135 dkg jablek, 2 šálky jablečného moštu nebo vody, 1 šálek moučkového cukru, 1/4 šálku citrónové šťávy, 1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky muškátového oříšku
Jablka omyjeme a odstraníme stopky, rozčtvrtíme je, ale neloupeme ani nezbavujeme jadřinců. Ve velkém hrnci promícháme s moštem (vodou) a přivedeme k varu. Plamen stáhneme a necháme jablka úplně změknout, asi 20-30 minut. Trochu vychladíme a potom je proženeme pasírkou, abychom se zbavili slupek a jader. Nebo směs rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto.
Pyré vrátíme do hrnce, vmícháme cukr, citrónovou šťávu, skořici a zastrouhneme muškátem. Dáme pomalu vařit, dokud pyré nezhoustne. Čas vaření se bude hodně lišit, záleží na velikosti hrnce, nejméně ale 30-45 minut. Nesnažte se proces urychlit vyšším žárem, jak směs houstne, bude mít tendenci připalovat se. Často a pravidelně mícháme. Jablečné máslo je hotovo, když hromádka kápnutá na talířek drží tvar a nepouští kolem sebe tekutinu.
Hotové můžeme vychladit a držet v ledničcce do tří týdnů. Nebo jím naplníme čisté zavařovací skleničky asi půl centimetru pod okraj, očistíme vršek, uvařeme víčkem a sterilujeme ve vodní lázni 15 minut. Po vypnutí necháme ještě 5 minut dojít ve vodě, potom je vyjmeme a necháme asi den zchládnout před uskladněním.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka