Fazolky s koprem - recept cpt. Cooka
1 dávka: 180 dkg fazolových lusků, 6 stroužků česneku, 1 šálek kopru, 2 lžíce koprového semínka, 1 lžíce celého pepře, 4 šálky vinného octa, 2 šálky vody, 1/4 šálku krystalového cukru, 2 lžíce soli
Fazolové lusky omyjeme, odřízneme konec se stopkou i špičku z opačného konce. Připravíme si zavařovací skleničky, do kterých půjde naskládat fazolky na výšku, a vypláchneme je vřící vodou. Lusky ořežeme tak, aby byly asi o 2.5 cm kratší, než je výška skleniček, a naskládáme je do nich natěsno. Prokládáme plátky česneku, čerstvým koprem, semínky kopru a kuličkami černého pepře.
Svaříme nálev složený z vinného octa, vody, cukru a soli. Ještě horkým nálevem zalejeme fazolky, asi centimetr pod okraj. Osušíme okraj sklenic a zavíčkujeme je. Zavařujeme ponořené do vody asi 15 minut, po vypnutí plamene necháme dojít ještě 5 minut a potom skleničky vyjmeme, osušíme a necháme do druhého dne vychladnout. Pokud víčko drží, můžeme je skladovat až jeden rok.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka